طرز تهیه شیر زردچوبه؛ یک نوشیدنی مقوی هندی
به گزارش وبلاگ 8 شارژ، با طرز تهیه شیر زردچوبه یا شیر طلایی، یک نوشیدنی مقوی و زمستانی هندی آشنا شوید و با تهیه آن در منزل، از فواید بی نظیر آن برای سلامتی بهره مند شوید.
شیر زردچوبه، شیر طلایی یا هالدی دود (Haldi doodh)، یک نوشیدنی اصیل و قدیمی هندی است که در طول ماه های سرد سال نوشیده می گردد. نسخه ساده این نوشیدنی به سادگی با ترکیب شیر گرم و زردچوبه درست می گردد؛ اما می توان ادویه جات مختلف دیگری همانند هل، فلفل سیاه، میخک و زنجبیل را به علاوه مواد اولیه دیگری چون عسل و روغن نارگیل به شیر زردچوبه اضافه نمود تا نوشیدنی مقوی تری را به دست آورد.
شیر زردچوبه، یک نوشیدنی آرام بخش برای روزهای سرد سال است که معمولا پس از خنک شدن شیر، به صورت ولرم سرو می گردد؛ اما شما می توانید آن را به صورت گرم هم نوش جان کنید. این نوشیدنی در هند معمولا قبل از خواب خورده می گردد؛ اما سرو آن در دیگر مواقع روز نیز لذت بخش و فوق العاده است. هالدی در زبان هندی به معنای زردچوبه و دود به معنای شیر است. این نوشیدنی طلایی رنگ را با یک قاشق چای خوری عسل شیرین کنید تا به نوشیدنی محبوب بچه ها تبدیل گردد.
شیر زردچوبه با خواص ضد ویروسی و ضد باکتری، فواید بی شماری برای سلامت بدن دارد که از میان آن ها می توان به سم زدایی کبد، تقویت سیستم ایمنی بدن، درمان سرماخوردگی، بهبود هضم، کاهش وزن و عضله سازی اشاره نمود. در ادامه با ما همراه باشید تا شما را با طرز تهیه این نوشیدنی مفید هندی آشنا کنیم که به سادگی و به سرعت در منزل آماده می گردد و یک نوشیدنی فوق العاده برای مقابله با سرماخوردگی به شمار می آید.
هرآنچه باید درباره شیر زردچوبه هندی بدانید:
- شیر زردچوبه و طرز تهیه آن
- نکات مهم برای تهیه شیر زردچوبه
- شیر زردچوبه سرد و طرز تهیه آن
- تاریخچه زردچوبه
- فواید شیر زردچوبه
- طعم شیر زردچوبه
شیر زردچوبه و طرز تهیه آن
مواد لازم برای یک نفر
- یک فنجان شیر کامل
- یک قاشق سوپخوری زردچوبه
- یک عدد ریشه زنجبیل 2.5 سانتی متر تکه تکه شده
- یک عدد چوب دارچین خرد شده
- پنج عدد دانه فلفل سیاه
- یک قاشق سوپخوری روغن نارگیل
- سه یا چهار عدد هل
- یک قاشق سوپخوری عسل
- پودر دارچین یا پودر هل سبز برای تزیین
طرز تهیه شیر زردچوبه
مرحله اول:
یک قاشق چای خوری روغن نارگیل را در یک شیرجوش کوچک به زردچوبه، دانه فلفل سیاه، هل، زنجبیل و چوب دارچین تکه تکه شده اضافه کنید و اجازه دهید تا این مواد برای دو تا سه دقیقه روی حرارت کم بمانند و عطر آن ها دربیاید.
مرحله دوم:
یک فنجان شیر را در شیرجوش بریزید و اجازه دهید شیر بدون اینکه بجوشد، روی حرارت میانه گاز داغ گردد.
مرحله سوم:
عسل را در شیرجوش بریزید و شیر زردچوبه را برای حدود پنج دقیقه روی حرارت ملایم بپزید. سپس شعله گاز را خاموش کنید، درب شیرجوش را بگذارید و اجازه دهید تا این مواد برای پنج دقیقه استراحت نمایند و طعم مواد به خورد شیر برود.
مرحله چهارم:
شیر زردچوبه را از صافی فلزی رد کنید و در لیوان سرو بریزید.
مرحله پنجم:
شیر زردچوبه را با پودر دارچین یا پودر هل سبز تزیین کنید.
نکات مهم برای تهیه شیر زردچوبه
- شما می توانید تمام مواد به غیر از شیر و زردچوبه را حذف کنید و این نوشیدنی را به صورت ساده سرو کنید.
- سعی کنید که از زردچوبه تازه بهره ببرید تا یک نوشیدنی سالم تر داشته باشید.
- توجه داشته باشید که ریشه زنجبیل باید با پوست باشد، پس پوست آن را نکنید.
- شما می توانید ریشه زنجبیل را برای چند ماه در فریزر نگهداری کنید. برای این کار، پوست آن را به خوبی تمیز کنید و با یک حوله کاغذی آن را خشک کنید. سپس ریشه های زنجبیل را در کیسه فریزر بگذارید و در فریزر قرار دهید. زنجبیل یخ زده را به راحتی به یاری یک رنده تیز رنده کنید یا آن را به مدت پنج دقیقه کنار بگذارید و سپس خرد کنید.
- شما می توانید مقداری جوز هندی رنده شده و یک یا دو عدد میخک نیز به شیر زردچوبه اضافه کنید.
- افزدون نصف قاشق چای خوری وانیل به شیر زردچوبه، طعم آن را لذیذتر می نماید.
- به جای عسل، می توان از هر شیرین نماینده دیگری چون شکر، شیره افرا و غیره نیز استفاده کرد.
- به جای شیر کامل، می توانید از شیر پرچرب، شیر کم چرب، شیر بادام، شیر نارگیل یا هر نوع شیر دیگری بهره ببرید و یک شیر زردچوبه گیاهی درست کنید.
- شیر زردچوبه را می توان به مدت سه تا چهار روز در یک شیشه دربسته در یخچال نگهداری کرد. برای گرم کردن نیز کافی است آن را روی گاز یا در مایکروفر قرار دهید. فقط سعی کنید که عسل را قبل از سرو به نوشیدنی اضافه کنید تا فواید آن در اثر حرارت تماشا از بین نروند.
شیر زردچوبه سرد و طرز تهیه آن
شیر زردچوبه را می توان به صورت سرد نیز تهیه کرد. این نوشیدنی ساده و بسیار مفید در کمتر از پنج دقیقه آماده می گردد.
مواد لازم برای یک نفر
- نصف قاشق چای خوری پودر زردچوبه
- یک چهارم قاشق چای خوری پودر هل
- یک فنجان شیر بادام غیر شیرین
- نصف قاشق چای خوری پودر زنجبیل
- یک قاشق چای خوری عسل
طرز تهیه شیر زردچوبه سرد
مرحله اول:
شیر بادام، هل، پودر زردچوبه، پودر زنجبیل و عسل را با هم مخلوط کنید و آن را در یک بطری شیشه ای دردار بریزید.
مرحله دوم:
درب بطری را محکم ببندید و آن را برای حدود دو دقیقه به شدت تکان دهید تا مواد خوب مخلوط شوند.
مرحله سوم:
شیر زردچوبه سرد را از صافی عبور دهید و در فنجان سرو بریزید.
تاریخچه زردچوبه
زردچوبه یک ادویه با طبع گرم، با رنگ زرد طلایی و طعم تلخ است که سرشار از آنتی اکسیدان است. این ادویه در آب و هوای گرم مانند هند و استرالیا رشد می نماید و هزاران سال است که در طبخ غذاهای آسیایی استفاده می گردد.
زردچوبه از حدود 4500 سال پیش به عنوان دارو استفاده می شده و دارای اهمیت معنوی زیادی نیز بوده است. این ادویه تقریبا از 4000 سال پیش در هند، به عنوان ادویه ای برای آشپزی مورد استفاده نهاده شد و ارزش مذهبی نیز داشت. آیین هندو، زردچوبه را فراتر از اهداف دارویی می بیند و آن را یک ماده غذایی مقدس می داند. زردچوبه در آیین هندوها در مراسم سنتی ازدواج و حتی به عنوان آویزی برای دفع ارواح شیطانی استفاده می گردد. به علاوه زردچوبه سال ها است که به علت رنگ زرد روشن و طلایی اش، به عنوان ماده غذایی و رنگ کردن پارچه استفاده می گردد.
فواید شیر زردچوبه
شیر زردچوبه، یک نوشیدنی فوق العاده ساده و مفید است که با خواص خود شما را شگفت زده می نماید. به شما پیشنهاد می کنیم که این نوشیدنی گرم را در برنامه غذایی خود بگنجانید. در ادامه شما را با بعضی از خواص این نوشیدنی هندی آشنا خواهیم کرد.
ضد سرطان: شیر زردچوبه با زردچوبه خام درست می گردد و به همین علت، این نوشیدنی باعث پیشگیری از بروز و توسعه سرطان پوست، سینه، پروستات، ریه و روده می گردد. زردچوبه از صدمه وارد کردن سلول های سرطانی به DNA ممانعت می نماید و اثرات جانبی شیمی درمانی را کاهش می دهد.
بهبود بیماری های تنفسی: شیر زردچوبه سرشار از آنتی اکسیدان است و با خنثی کردن اثر رادیکال های آزاد، بدن را در برابر خیلی از بیماری ها مقاوم می نماید.
تقویت و بهبود سلامت قلب: زردچوبه آزادسازی سیتوکسین ها را در بدن مهار می نماید؛ موادی که موجب التهاب و بیماری های قلبی عروقی می شوند.
ضد میکروب: شیر زردچوبه با عفونت های باکتریایی و ویروسی مقابله می نماید. شیر زردچوبه با طبعی گرم، برای دستگاه تنفس بسیار مفید است و باعث بهبودی سریع گرفتگی در ناحیه ریه و سینوس ها می گردد. این نوشیدنی بعلاوه، داروی مناسبی برای درمان آسم و برونشیت است.
درمان سرفه و سرماخوردگی: شیر زردچوبه، یک نوشیدنی آنتی باکتریال و ضد ویروس است و سرفه و سرماخوردگی را رفع می نماید. این نوشیدنی که یکی از روش های خانگی درمان سرماخوردگی محسوب می گردد، ترکیبی عالی و فوری برای تسکین گلودرد است.
ضد التهاب: شیر زردچوبه از بروز زخم معده و آرتروز پیشگیری می نماید. این نوشیدنی، بعلاوه یک آسپرین طبیعی است که اثری مفید در درمان تورم، درد ها و تیر کشیدن ها از جمله سردرد دارد. شیر زردچوبه در رفع درد پشت نیز، یک نوشیدنی معجزه آسا به شمار می آید.
تقویت مفاصل: شیر زردچوبه به درمان تورم ناشی از آرتریت روماتوئید یاری می نماید. این نوشیدنی با درمان آرتروز و کاهش درد به انعطاف پذیری بیشتر مفاصل و عضلات نیز یاری می نماید و باعث تقویت مفاصل و ستون فقرات می گردد.
پاکسازی کبد: سم زدایی و پاکسازی کبد و تصفیه خون از خواص مهم زردچوبه است. زردچوبه باعث بالا رفتن و بهبود عملکرد کبد می گردد و شما با مصرف شیر زردچوبه می توانید کبد خود را تقویت کنید.
تصفیه خون: شیر زردچوبه، یک تصفیه نماینده و پاک نماینده خون است و گردش خون را تقویت و احیا می نماید.
کاهش سطح قند خون: دارچین و زنجبیل، سطح قند خون را کاهش می دهند.
تقویت دستگاه گوارش: شیر زردچوبه با قدرت ضدعفونی نمایندگی، موجب تقویت دستگاه گوارش می گردد و از بروز زخم معده، سوء هاضمه و اسهال پیشگیری می نماید. بهبود هضم، رفع دل درد و درمان کولیت و زخم معده از دیگر فواید این نوشیدنی هستند.
تقویت استخوان: شیر زردچوبه، منبع غنی کلسیم است و به سلامت و تقویت استخوان ها یاری می نماید. شما با مصرف این نوشیدنی، بدن خود را از پوکی استخوان در امان نگه می دارید.
رفع بیخوابی: شیر زردچوبه گرم به علت داشتن آمینواسیدی به نام تریپتوفان، خوابی آرام و شیرین برای شما به ارمغان می آورد.
بهبود خلق و خو و درمان افسردگی: شیر زردچوبه به علت دارا بودن کورکامین، خلق و خو را بهبود می بخشد و افسردگی را درمان می نماید.
کاهش وزن: شیر زردچوبه به علت شکستن چربی های خوراکی موجود در بدن، می تواند وزن شما را کنترل کند.
درمان آلزایمر: مصرف روزانه شیر زردچوبه داغ به بیماران آلزایمری بسیار توصیه می گردد؛ زیرا این نوشیدنی از پیشرفت این بیماری می کاهد. این نوشیدنی، سطح BDNF را افزایش می دهد؛ ماده ای که در اتصالات نورونی مغز وجود دارد و باعث سلامت و افزایش هشیاری مغز می گردد.
زیبایی پوست: حمام کردن با شیر زردچوبه، پوست شما را نرم و صاف می نماید. جالب است بدانید که کلئوپاترا در گذشته با این نوشیدنی حمام می نموده است. نوشیدنی شیر زردچوبه نیز به درخشان شدن پوست شما یاری می نماید. به علاوه شما می توانید پنبه آغشته به شیر زردچوبه را برای 15 دقیقه بر نقاط مورد نظر پوستتان قرار دهید تا قرمزی و لکه های پوست شما را رفع کند و شفافیت خاصی به پوست شما ببخشد. نوشیدن شیرزردچوبه، چین و چروک و خطوط عمیق و جوش ها را کاهش می دهد، اگزما را رفع نموده و پوست شما را صاف می نماید. این اثر شیر زردچوبه مربوط به خواص آنتی اکسیدانی شیر زردچوبه و از بین بردن رادیکال های آزاد آسیب زننده پوست است؛ رادیکال های آزادی که باعث از بین بردن حالت ارتجاعی و شفافیت پوست می شوند.
طعم شیر زردچوبه
شیر زردچوبه با طعم خوب زردچوبه، تندی دانه های فلفل، عطر زنجبیل و دارچین، یک نوشیدنی خوش عطر و خوشمزه است که امکان ندارد از آن خوشتان نیاید. این نوشیدنی اصیل و سنتی هندی، یک نوشیدنی فوق العاده برای تسکین دردهای گوارشی، دردهای عضلانی و سرماخوردگی است؛ پس در این روزهای سرد سال، اگر احساس گلودرد یا دل درد کردید، حتما شیر زردچوبه را در خانه درست کنید.
تهیه شیر زردچوبه یا شیر طلایی به کمتر از 20 دقیقه زمان احتیاج دارد و مواد اولیه آن همواره در خانه در دسترس هستند. با گنجاندن این نوشیدنی در برنامه غذایی خود، به خصوص قبل از خواب، از فواید بی شمار آن بهره مند شوید و علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن خود، یک خواب راحت و شیرین را تجربه کنید.
شیر زردچوبه را بدون هیچ عارضه جانبی می توان به صورت روزانه مصرف کرد؛ البته مصرف بیش از یک تا دو لیوان از آن در طول روز توصیه نمی گردد. شما می توانید با اضافه نمودن انواع شیرین نماینده و ادویه جات مختلف، نسخه شیر زردچوبه مخصوص به خودتان را خلق کنید و از طعم و مزه آن در کنار اعضای خانواده لذت ببرید.
اگر پیروز به تهیه شیر زردچوبه یا شیر طلایی از مجموعه شربت ها و نوشیدنی های خبرنگاران شدید، حتما در بخش نظرات همین مقاله، تجربه خود را برای ما و دیگران بنویسید یا از نوشیدنی گرم خوش طعم و زیبای خود عکس بگیرید و با تگ کردن خبرنگاران در اینستاگرام (@)، عکس های خود را با ما به اشتراک بگذارید
منبع: کجارو / allrecipes.com / tasteatlas.com / cookwithmanali.com