خواص درمانی و فواید شگفت انگیز اسپند که نمی دانید
به گزارش وبلاگ 8 شارژ، اسپند گیاهی است علفی، پایا، سبز و فاقد کرک. گیاهی از تیره نیتراریاسه (Nitrariaceae) است. از خانواده Zygophyllaceae و در برخی منابع آن رادر خانواده Rutaceae قرار می دهند.
اسپند گیاهی است دارای ارتفاعی بطول حدوداً 30 تا 50 سانتی متر است. ظاهر آن بوته مانند ارتفاع آن کم و ظاهرا شبیه سداب است. دارای برگ های سبز با تقسیمات باریک و دراز و نامنظم است. گل های آن درشت و دارای کاسبرگ نازک و گلبرگ بزرگ برنگ سفید مایل به سبز، میوه آن پوشینه و حاوی دانه های متعدد برنگ سیاه است. قسمت های مورد استفاده: دانه، برگ و ریشه، که البته بیشتر دانه مورد استفاده دارد.
برگ: در پنک دارای تقسیمات چند بخشی، خطی، نیزه ای. گل: سفید، سرانجامیی، متقابل با برگ ـ کاسه پایا، با 5 تقسیم، گلبرگ ها دراز و پهن ـ بیضی، کمی بلندتر از کاسبرگ ها. میوه: کپسول، کروی، در دو سرانجام فشرده.
اثرات دارویی و طرز استعمال:
1. اثر خواب آور: از دانه های گیاه اسپند که به شکل خوراکی مصرف می گردد می توان به عنوان داروی خواب آور استفاده نمود.
2. ضد کرم: دانه های اسپند را برای از بین بردن کرم های انگلی روده مستقیماً می توان خورد.
3. ضد عفونی کننده: از قدیم الایام به طور سنتی از دود دانه های اسپند برای درمان ماندن از بلایای طبیعی استفاده می شده است، ولی بعداً تعیین شد که این دوده از بین برنده میکروب های بیماری زا است.
از دیدگاه حکمای طب سنتی ایران: ضد انگل و خواب آور است، مدر حیض (خون عادت ماهانه) می باشد، لطیف و جالی سینه و شش از رطوبت لزج است، سستی کمر که از شهوت رانی زیاد باشد را درمان می کند، از احتلام (انزال منی) شبانه جلوگیری می کند، مخدر است، به عنوان تب بر و برای درد معده تجویز می گردد، انواع کرم نواری روده را از بین می برد، باد های روده را تحلیل می برد، ترشح شیر را افزایش می دهد، مدر است، مسهل سودا و بلغم غلیظ می باشد بدن را گرم می کند، برای استسفا و یرقان مفید است. آشامیدن آن جهت درمان صرع و فالج و جنون و سینان و سایر امراض بارد دماغی مفید است.
سایر موارد استفاده از اسفند در طب سنتی:
1. اگر کسی که مبتلا به سیاتیک است پانزده شب، هر شب 5 تا 7 گرم از آن را بکوبد و بخورد سیاتیک را شفا می دهد.
2. اسفند را با تخم کتان مساوی بکوبید و با عسل مخلوط کنید و هر بار کمی بخورید برای تنگی نفس بسیار مفید است.
3. هر روز به قدر یک قاشق چایخوری از آن را بخیسانید بعد از آب درآورده بخورید. خون را تصفیه می کند، لینت می دهد.
4. هر روز صبح ناشتا یک قاشق چایخوری آن را با مقداری خاکشیر مخلوط نموده و در دهان بریزید و بدون اینکه دندان روی آن گذاشته گردد بخورید، سلس البون (بی اختیاری ادرار) را درمان می کند.
5.گرم از آن را با 15 کیلوگرم آب انگور بجوشانید آنقدر که 4/3 آب تبخیر گردد و 4/1 باقی بماند و تا یک ماه هر روز یک فنجان از آن را بخورید، برای برطرف سردرد مزمن و صرع بسیار مفید است و اگر زنی که یک بار حامله شده و دیگر حامله نمی گردد سه روز متوالی از آن بخورد مجددا حامله می گردد.
6. بخور آن برای تسکین درد دندان نافع است. طرز استفاده: هر شب موقع خواب یک قاشق چایخوری از آن را در دهان بریزید و بدون آن که دندان روی آن گذاشته گردد با آب گرم میل کنید. بمدت یک هفته تذکر: برای گرم مزاجان مضر است و سردرد و حتی (استفراغ) و دل بهم خوردگی ایجاد می کند و مصلح آن رب میوه های ترش - سکنجبین - سایر ترشی ها می باشندمقدار خوراک اسفند از 10 - 5 گرم است و جانشین (بدل) آن از نظر خواص تخم سداب است.
منبع: بهداشت نیوز
منبع: فرارو