خواص زنیان چیست؟ (آشنایی با فواید و خواص گیاه زنیان)
به گزارش وبلاگ 8 شارژ، زنیان (Ajwain) از جمله گیاهان دارویی مفید بوده، از مهمترین خواص زنیان خاصیت میکروب کشی آن است. در ادامه با فواید و خواص زنیان آشنا شوید.

سرویس سلامت - زنیان گیاهی از تیره چتریان، بوتهای، علفی، یکساله و بدون کرک به ارتفاع 30 تا 90 سانتیمتر و پر شاخ و برگ است. زنیان میوه نوعی گیاه است که به فارسی زنیان و گیاه آن در کتب طب سنتی با نام های انیسون بری و کمون حبشی نامیده شده است. زنیان به حالت خودرو در هند، ایران و مصر میروید. مهمترین مناطق رویش این گیاه در ایران، سیستان و بلوچستان، آذربایجان، اصفهان، خوزستان، فارس، کرمان و خراسان است. قسمت مورد استفاده این گیاه میوه آن بوده که دارای مقدار زیادی تیمول است.
از خواص زنیان علاوه بر کاربرد آن در آشپزی به عنوان ادویه، خاصیت دارویی و نگه دارنده مواد غذایی بودن آن است، همچنین در تهیه پودر کاری، ترشیجات، بیسکویت و مواد خوراکی از آن استفاده میگردد. از رایحه میوه گیاه زنیان در دهانشویهها و خمیر دندانها استفاده میگردد. یکی دیگر از خواص زنیان به عنوان ضد کرم و ضد حشره است.
زنیان (Ajwain) | |
طبع گیاه |
|
طریقه مصرف |
|
خواص درمانی |
|
مضرات |
|
خواص زنیان (خواص درمانی و طبیعت)
طبیعت گیاه زنیان گرم و خشک است.
خواص دارویی زنیان به طور خلاصه عبارتند از:
- دانه زنیان خاصیت میکروب کشی دارد و بر روی برخی میکروب ها مانند سالمونلا تیفوزا، میکروسپوریوم پیوژنز و اشرشیاکلی اثر دارد.
- زنیان از نظر خواص ضد اسپاسم، مقوی، محرک و بادشکن است.
- زنیان برای درمان بیماریهای معده، کبد، ناراحتی گلو، سرفه و روماتیسم تجویز میگردد.
- از زنیان به عنوان ضد اسپاسم، درمان امراض ریه، ضد سرماخوردگی، ضد تب و ضد یبوست استفاده میگردد.
- زنیان بیماری پیسی را درمان میکند.
- عرق زنیان یکی از عرقیات گرم و موثر در هضم غذا و مفید برای سینوزیت و عوارض تنگی نفس و آسم است.
- از خواص زنیان معالجه سوءهاضمههایی است که ناشی از ضعف و کمی نیرو میباشد.
مضرات زنیان
افراد گرم مزاج نباید از زنیان استفاده نمایند و در صورت لزوم به مقدار کم و همراه با گیاهان دارویی سرد میل گردد.
طرز استفاده و مقدار مصرف زنیان
از میوه گیاه زنیان به شکل پودر، عصاره خشک، تنتور (عصاره مایع) استفاده میگردد.
روزانه 3 تا 6 گرم از دانههای پودر شده زنیان را به روشهای مختلف یا همراه با غذا میتوان مصرف کرد. علیرغم ریز بودن دانهها، برای تاثیر بیشتر ضروری است تا آن را آسیاب و پودر کنید.
عصاره خشک: از عصاره خشک دانههای زنیان میتوان روزانه 125 میلیگرم مصرف کرد.
تنتور یا عصاره مایع: از این عصاره میتوان روزانه تا 6 میلیمتر مصرف کرد.
به طور کلی برای استفاده از خواص زنیان، بعد از هر وعده غذایی ظهر و شب، نصف استکان از آن را همراه با نصف استکان آب میل کنید تا هضم غذا را آسان و از نفخ و ترشی معده جلوگیری کند.
برگرفته از: دایره المعارف گیاهان دارویی
منبع: setare.com