اسنپدراگون ایکس الیت در برابر اپل M3 و اینتل؛ کدام تراشه برای لپ تاپ بهتر هستند؟
به گزارش وبلاگ 8 شارژ، تراشه های سری اسنپدراگون ایکس الیت، اپل M3 و اینتل Core Ultra همگی تراشه های قدرتمندی هستند که در لپ تاپ ها مورد استفاده قرار می گیرند. اما این تراشه ها چه تفاوت هایی نسبت به یکدیگر دارند و برای لپ تاپ بعدی، باید کدام مدل را انتخاب کنیم؟ در ادامه همراه ما باشید.
طراحی تراشه
تمام این تراشه ها حاوی پردازنده، پردازنده گرافیکی و واحد پردازش عصبی هستند. اما هرکدام از این شرکت ها برای این کار از معماری و رویکرد متفاوتی استفاده نموده اند که در ادامه در خصوص تفاوت های آن ها بیشتر شرح می دهیم.
اسنپدراگون ایکس الیت
تراشه اسنپدراگون ایکس الیت کوالکام، یک تراشه قدرتمند مبتنی بر معماری ARM است که به طور ویژه برای سیستم عامل ویندوز طراحی شده است. معماری ARM به کار رفته در این تراشه، به ایکس الیت اجازه می دهد تا بهره وری انرژی بسیار بالاتری نسبت به همتایان x86 خود از شرکت های اینتل و AMD داشته باشد. با این حال، چالش همیشگی پردازنده های مبتنی بر ARM برای ویندوز، کمبود سرعت آن ها برای رقابت با محصولات x86 بوده است؛ البته تا پیش از عرضه ایکس الیت.
اسنپدراگون ایکس الیت از یک پردازنده مرکزی Oryon با 12 هسته ARM v8، پردازنده گرافیکی آدرنو X1 و یک واحد پردازش عصبی هگزاگون (که قادر به انجام تا 45 تریلیون عملیات در ثانیه است) تشکیل شده است. واحد پردازش عصبی قدرتمند این تراشه (و سایر معینات فنی آن) علت اصلی همکاری مایکروسافت با کوالکام برای راه اندازی معینات کامپیوترهای کپایلوت پلاس است.
اینتل Core Ultra
نسل اول تراشه های Core Ultra اینتل موسوم به Meteor Lake، از معماری x86 استفاده می نمایند که به لطف پردازنده گرافیکی 8 هسته ای Iris Xe و پردازنده مرکزی 16 هسته ای، عملکرد گیمینگ خیلی خوبی را به ارمغان می آورند و مصرف انرژی مناسبی هم دارند. اینتل با بهره گیری از طراحی ماژولار، پیروز شده برای پردازنده این تراشه ها از فناوری ساخت 7 نانومتری خود و برای پردازنده گرافیکی از فناوری ساخت 5 نانومتری شرکت TSMC استفاده و هر دو را با هم ترکیب کند. ضمناً نباید قرارگیری واحد پردازش عصبی را از قلم بیندازیم که برای کارهای مربوط به هوش مصنوعی مثمر ثمر واقع می گردد.
اپل M3
با وجود معرفی اپل M4، ولی هنوز این تراشه برای کامپیوترها و لپ تاپ ها استفاده نشده و بنابراین در حال حاضر رقیب مستقیم اینتل و کوالکام، تراشه های سری اپل M3 هستند. این تراشه ها هم از معماری Arm استفاده می نمایند و در کنار مدل پایه، با مدل های M3 پرو، M3 مکس و M3 اولترا روبرو هستیم.
مهم ترین ویژگی تراشه M3 استفاده از فرآیند ساخت 3 نانومتری TSMC و معماری حافظه یکپارچه است که به طور مستقیم عملکرد و بهره وری انرژی را بهبود می بخشد. M3 استاندارد اپل به وسیله یک پردازنده مرکزی 8 هسته ای/8 رشته ای، یک پردازنده گرافیکی داخلی 10 هسته ای اپل M3 و یک واحد پردازش عصبی 16 هسته ای اپل پشتیبانی می گردد. اگرچه ممکن است معینات عددی آن در مقایسه با محصولات اینتل و کوالکام کمتر مجذوب کننده به نظر برسد، اما یکپارچگی کامل سخت افزار و نرم افزار اپل تضمین می نماید که پردازنده M3 به طور کامل از توانایی های خود بهره مند گردد، که منجر به کاهش اتلاف منابع می گردد.
تفاوت عملکرد و بنچمارک ها
در ادامه به طور معین عملکرد سه تراشه اینتل Core Ultra 7 155H و اپل M3 و اسنپدراگون ایکس الیت X1E-84-100 را با هم مقایسه می کنیم تا ببینیم در سناریورهای مختلف چه حرفی برای گفتن دارند.
پردازش فایل های تصویری
برای انجام وظایفی مانند ویرایش و رندر ویدیو، هر یک از تراشه های اسنپدراگون ایکس الیت، اپل M3 و اینتل Core Ultra نقاط قوت خاص خود را ارائه می دهند.
- اسن دراگون ایکس الیت به لطف واحد پردازش عصبی هگزاگون خود که قادر به انجام 45 تریلیون عملیات در ثانیه است، در پردازش فایل های تصویری با استفاده از هوش مصنوعی درخشش دارد. این امر آن را برای وظایفی که شامل بهبود ویدیو در زمان واقعی و ابزارهای ویرایش مبتنی بر هوش مصنوعی هستند، بسیار موثر می نماید. با این حال، عملکرد پردازنده گرافیکی آن، اگرچه مناسب است، اما در مقایسه با رقبای خود در زمینه بازی های سطح بالا یا رندر سه بعدی چندان قوی نیست و اغلب در تست های دنیای واقعی برای چنین کاربردهایی عقب می ماند.
- اپل M3 با استفاده از فرآیند ساخت 3 نانومتری پیشرفته TSMC، توانایی ارائه عملکرد بیشتر در هر وات نسبت به محصولات اینتل و کوالکام را دارد. این سطح از بهره وری انرژی در کنار پشتیبانی سخت افزاری M3 از فرمت های AV1، AVC، h265 (8 بیتی و 10 بیتی)، VP8، VP9 و JPEG، آن را به یک پردازنده توانمند در زمینه پردازش فایل های تصویری با عمر باتری طولانی تبدیل می نماید.
- سری اینتل Core Ultra با معماری x86 خود، قابلیت های پردازش فایل های تصویری قوی، به ویژه برای برنامه های بهینه سازی شده برای این معماری، ارائه می دهد. پردازنده گرافیکی اینتل آرک، اگرچه قدرتمند است، اما با بهره وری انرژی اپل M3 برابری نمی نماید. با این حال، عملکرد بسیار خوبی در برنامه های سنتی پردازش فایل های تصویری که به شدت در محیط ویندوز استفاده می شوند، به ارمغان می آورد.
عملکرد برای برنامه های تحت وب
با توجه به اینکه روز به روز برنامه های تحت وب پیشرفته تر و سنگین تر می شوند، عملکرد تراشه ها برای این موارد اهمیت دوچندانی پیدا نموده است.
- اسنپدراگون ایکس الیت در این زمینه حرف زیادی برای گفتن دارد و به خصوص در حوزه پردازش های مبتنی بر هوش مصنوعی خوش می درخشد. بهره وری انرژی مناسب آن باعث می گردد برای افرادی که دوست دارند در محیط های مختلف بدون نگرانی بابت باتری از برنامه های تحت وب استفاده نمایند، با نگرانی کمتر روبرو شوند.
- اپل M3 همانطور که انتظار داریم، در این زمینه بسیار عالی ظاهر شده و یکپارچگی با سیستم عامل macOS تجربه نرم افزاری روانی را برای کاربران ارائه می نماید.
- در نهایت باید در خصوص اینتل Core Ultra بگوییم که آن هم به خوبی می تواند انواع برنامه های تحت وب را با سرعت بسیار خوبی اجرا کند و گزینه ای عالی برای کاربرانی است که ترجیح می دهند کارهایی مانند ویرایش عکس را هم با برنامه های تحت وب انجام دهند.
عملکرد روزمره
سه تراشه مذکور در انجام کارهای روزمره مانند نرم افزارهای اداری، ایمیل و چندکار همزمان توانمند هستند، اما هر کدام مزایای منحصر به فرد خود را دارند.
- تراشه اسنپدراگون ایکس الیت در عمر باتری و کارایی سرآمد است و آن را به انتخابی مناسب برای کاربران احتیاجمند دستگاه قابل حمل جهت انجام امور روزمره تبدیل می نماید. واحد پردازش عصبی قدرتمند و پشتیبانی از ویندوز کوپایلوت پلاس آن نیز برنامه های بهره وری را ارتقاء بخشیده و قابلیت هایی همانند ترجمه آنی و تشخیص صدا را ارائه می نماید.
- تراشه اپل M3 به لطف یکپارچگی با سیستم عامل macOS، در زمینه کارهای روزمره فوق العاده است و می توانید کارهای زیادی را به راحتی انجام دهید و با مشکل کمبود شارژ باتری هم روبرو نخواهید شد زیرا مصرف انرژی بالایی ندارد.
- اینتل Core Ultra هم طبیعتا مانند رقبا در این زمینه مسئله ای ندارد و اگر به مولتی تسکینگ علاقه زیادی دارد، این تراشه قرار نیست شما را ناامید کند.
عملکرد گیمینگ
عملکرد گیمینگ برای بسیاری از کاربران عامل مهمی است و در اینجا تفاوت ها میان این تراشه ها برجسته تر می گردد.
اسنپدراگون ایکس الیت عملکرد گیمینگ قابل قبولی ارائه می دهد، به ویژه با پشتیبانی از گرافیک تقویت شده با هوش مصنوعی. با این حال، این تراشه با جدیدترین بازی های سطح بالا دست و پنجه نرم می نماید و اغلب برای اجرای روان بازی ها احتیاج به کاهش تنظیمات گرافیکی دارد. به لطف بهره وری انرژی بالا، این تراشه در بازی های موبایل و عناوین سبک تر عملکرد فوق العاده ای دارد.
به طور کلی، در حال حاضر اسنپدراگون ایکس الیت را برای گیمینگ توصیه نمی کنیم، زیرا بازی ها عمدتاً از x86 به ARM شبیه سازی می شوند. این شبیه سازی عملکرد بازی را کاهش می دهد و حتی اگر دستگاه از نظر تئوری مسئله ای برای اجرای بازی نداشته باشد، افت فریم را به همراه دارد. علاوه بر این، بعضی بازی ها در حالت شبیه سازی اجرا نمی شوند. به همین علت، خرید کامپیوتر مجهز به اسنپدراگون ایکس الیت صرفاً برای گیمینگ ارزش ندارد.
اپل M3 تجربه گیمینگ مطلوبی ارائه می دهد، به ویژه برای بازی های موجود در macOS. بر اساس آنالیز ها، به نظر می رسد M3 در اجرای بازی ها با رزولوشن 1080p در تنظیمات گرافیکی پایین تا میانه عملکرد خوبی دارد. اگرچه این تراشه از نظر عملکردی در حد لپ تاپ های گیمینگ اختصاصی نیست، اما پردازنده گرافیکی آن طیف وسیعی از بازی ها را به خوبی مدیریت می نماید و بهره وری کلی سیستم، جلسات گیمینگ طولانی تری را بدون افزایش قابل توجه دما تضمین می نماید. اما برای گیمرهای جدی که خواستار یک مک هستند، M3 پرو یا حتی M3 مکس را توصیه می کنیم که قابلیت های بسیار بیشتری دارند و سیستم های خنک نماینده بهتری ارائه می دهند. ولی در کل طبیعی است که گیمرهای حرفه ای سراغ لپ تاپ های مک بوک نمی روند.
در نهایت بین این سه گزینه، اینتل Core Ultra برترین مدل برای گیمرها محسوب می گردد. برخلاف اسنپدراگون ایکس الیت، این تراشه برای اجرای بازی ها به شبیه سازی احتیاج ندارد و با توجه به اینکه لپ تاپ های مجهز به این تراشه معمولا سیستم خنک نماینده خوبی دارند، پس حتی حین گیمینگ های طولانی مدت هم با مسائل زیادی روبرو نمی شوید.
کدام تراشه برای لپ تاپ شما بهتر است؟
انتخاب پردازنده مناسب وابسته به احتیاجها و اولویت های هر فرد است:
- اسنپدراگون ایکس الیت: برترین گزینه برای کاربرانی است که عمر باتری، کارایی و توانایی های هوش مصنوعی را در اولویت قرار می دهند. برای لپ تاپ های باریک و سبک و افزایش بهره وری در محیط های مختلف، گزینه خوبی است.
- اپل M3: انتخاب مناسب برای افرادی است که در پی عملکرد متوازن همراه با هماهنگی عالی بین سخت افزار و نرم افزار هستند. برای پردازش فایل های تصویری، انجام امور روزمره و عملکرد بهتر برای برنامه های تحت وب بسیار مناسب است.
- اینتل Core Ultra: گزینه ای مناسب برای کاربرانی است که به عملکرد قدرتمند در زمینه بازی، اجرای برنامه های کاربردی رایج احتیاج دارند و علاقه مند به استفاده از زیست بوم ویندوز هستند.
هر تراشه ای دارای نقاط قوت خاص خود است و انتخاب برترین گزینه به احتیاجها و زیست بوم مورد علاقه کاربر بستگی دارد. با این حال، گفتنی است که تراشه های لپ تاپ ها تنها یکی از عوامل موثر در عملکرد کلی یک لپ تاپ هستند. عملکرد واقعی تراشه می تواند تحت تأثیر عوامل مختلفی از جمله طراحی لپ تاپ، سیستم خنک نمایندگی، عمر باتری، مدیریت حرارت و نرم افزار قرار گیرد. در نهایت باید بگوییم که فارغ از تراشه مورد علاقه شما، برای خرید لپ تاپ می توانید وارد سایت خبرنگاران شوید و از بین مدل های متنوعی دست به انتخاب بزنید.
منبع: MakeUseOf
منبع: دیجیکالا مگ