گنبد قابوس در جدال با علف های هرز
به گزارش وبلاگ 8 شارژ، رشد علف های هرز روی سقف میراث جهانی هزار ساله گنبد قابوس، نیازمند موارد نیازمند رعایت اصول مرمتی است.
عبدالمجید نورتغانی، مدیر پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس، درباره علف های هرز سبز شده روی این سقف اثر تاریخی اعلام کرد:
بوته ها از فروردین ماه سال جاری آغاز به رشد نموده اند و فصلی هستند. این دانه ها به وسیله پرندگان جا به جا می گردد. به همین علت برنامه ای روی کار است تا گنبد را با کوادکوپتر سم پاشی و موارد بازسازیی را رعایت کنیم، این کار هم به راحتی انجام نمی گردد.
او در ادامه اضافه کرد:
علف های روی گنبد تیر ماه 96 زدوده شده اند، اما علف ها با فضله پرندگان به راحتی جابه جا می شوند. به نظر می رسد این دانه ها در یکی از برترین جاهای گنبد از نظر اقلیمی گذاشته شده اند، چون در آن بخش باران و آفتاب وجود دارد. شاید هندسه آجرچینی به شکلی باشد که دانه ها به پایین سر نخورند، به همین علت در آنجا آغاز به رشد می نمایند. در زمان ثبت جهانی نیز علف هایی با گونه های مختلف روی گنبد وجود داشت.
او بعلاوه اعلام کرد:
برای نحوه زودودن علف ها، در سال 96، اطراف بنا داربست هایی نصب شد. 11 بوته روی گنبد داریم که سه بوته تا به حال خشک شده است. طی یکی دو ماه آینده باقی بوته ها نیز خشک خواهند شد. اما با توجه به تکنولوژی نوین، باید بتوانیم برای زدودن آن ها مداخله کنیم.
نورتغانی گفته اسا که رطوبت بنا از دو بخش به وجود می آید. بخشی از پایین وارد بنا می گردد و بخش جدی تر، رطوبت های نزولی است که به واسطه برف و باران روی بنا تاثیر می گذارد. در این باره نیز قرار است نحوه حفاظت و بازسازی ارائه گردد، اما ممکن است آسیب هایی در نوع ملات نیز بوده باشد. بحث رطوبت بنای گنبد قابوس سالانه به روش های مختلفی بازرسی می شوند، هر 15 روز رطوبت بنا میزان گیری خواهد شد. ما گمانه ای در جبهه غربی نیز داریم و بعلاوه در حال برنامه ریزی مراکز پایش آنلاین نیز هستیم. سال جاری بخشی از تجهیزات خریداری شده و با ابزارهای دقیق، رطوبت و دمای سطح آنالیز خواهد شد.
او معتقد است بنای گنبد قابوس تقریبا روی آب بنا شده است. برای مبارزه با رطوبت نمی توان گفت که چند چاه کنده گردد تا سطح آب پایین بیاید، چون اگر این آب خالی گردد، ممکن است بنا نشست داشته باشد.
او بعلاوه در باره سوسک های بال آتشین شرح داد:
نظر متخصصان و زیست شناسانی که با ما همکاری می نمایند این است که هیچ مقاله علمی وجود ندارد که نشان دهد این نوع حشرات می توانند به بنا آسیب برسانند. این حشرات اکنون در هر جایی از دشت گرگان وجود دارند. ما سالانه شاهد حضور آن ها هستیم و از طرفی هم بازسازی خاصی روی بنا انجام نداده ایم که در اثر آن این حشرات به وجود آمده باشند.
علاوه بر اقداماتی که برای محافظت این بنا صورت می گیرد، با تصمیم پایگاه پژوهشی میراث جهانی گنبد قابوس، بنری داخل این بنا، برای چگونگی بازدید و محافظت از برج به وسیله بازدیدنمایندگان نصب شده که در آن بازدیدنمایندگان را از نشستن روی سکوها منع و به پا نکوبیدن و آسیب نرساندن به آجرها، آواز نخواندن، سیگار نکشیدن، نخوردن و نیاشامیدن در داخل بنا، عکاسی بدون فلاش و مدیریت زمان بازدید، دعوت نموده است.
منبع عکس: ایسنا
منبع: کجارو / خبرگزاری ایسنا