مصائب سیارک، از مایا ها تا OR2، 1998
به گزارش وبلاگ 8 شارژ، هرچند این سایت خبر خود را به نقل از ناسا منتشر نموده بود، اما در هیچ یک از شبکه های اجتماعی متعلق به این سازمان خبری از او آر 2 منتشر نشده بود. آخرین خبر سایت ناسا از این جرم به سال 1998 یعنی هنگامه کشف سیارک بازمی گشت.
هیچ بعید نیست که روزی جرم آسمانی به زمین برخورد کند و به قصه زندگی روی این سیاره انتها تلخ دهد. هیچ بعید نیست که روزی سروکله سیارکی پیدا گردد و مثل فیلم ملانکولیا (Melancholia) فون تریه وقتی که انتظار برخورد را نداریم، خودش را به زمین بکوبد و داستان ما به سر برسد.
اما چیزی که امروز از آن یقین داریم این است که اردیبهشت 99 نه خبری از برخورد شهاب سنگ است، نه سیارک و نه حتی دنباله داری پنج برابر عظیمتر از سیاره مشتری.
شهاب سنگ یا سیارک؟
اردیبهشت تمام دنیا نابود می گردد، شهاب سنگی به ابعاد قاره آفریقا به زمین برخورد و همه ما را نابود می نماید، خیلی کرونا را جدی نگیرید، درنهایت یک شهاب سنگ ما را نابود می نماید، کرونا ما را نمی کشد، سیارک نابودمان می نماید، ناسا گفته همه می میرند و...
این ها تنها تعدادی از واکنش هایی بود که پس از انتشار خبر برخورد شهاب سنگ به زمین منتشر شد. خبری که اوایل اسفند سال گذشته نخستین بار سایت دیلی اکسپرس آن را روی خروجی خود قرار داد و بعد از مدتی پای آن حتی به صداوسیمای ایران هم باز شد.
البته متن خبر سایت های خارجی با سایت های ایرانی تفاوت هایی داشت، شاید در قدم نخست بهتر باشد تکلیف خودمان را با دو واژه سیارک و شهاب سنگ معین کنیم. سیارک ها درواقع اجرام بسیار کوچکی از جنس صخره و فلز هستند که شمایل منظمی ندارند. محل اصلی حضور سیارک ها جایی میان مدار سیاره مریخ و مشتری موسوم به کمربند سیارکی است. شهاب سنگ ها، اما تکه به جا مانده از شهاب ها یا دنباله دار ها هستند که باوجود عبور از جو نمی سوزند و تبخیر نمی شوند.
جنس اغلب شهاب سنگ ها معمولا از سنگ و فلز است. در متن خبر سایت خارجی دیلی اکسپرس از واژه سیارک استفاده شد: سیارکی به زمین برخورد می نماید. این درحالی است که رسانه های ایران به اشتباه واژه شهاب سنگ را جایگزین سیارک کردند.
از مایا ها تا OR2، 1998
اما این نخستین بار نیست که خبر نابودی زمین بر اثر برخورد یک جرم آسمانی مخابره می گردد و عده زیادی را نگران می نماید. شاید برای درک این ماجرا بهتر باشد پیشگویی مایا ها درباره نابودی زمین در سال 2012 را به واسطه برخورد سیاره نیبرو به خاطر آورید؛ پیشگویی که حتی برمبنای آن فیلمی هم ساخته شد.
اما خبر برخورد سیارک 4 کیلومتری درست در روز هایی که بشر هنوز نتوانسته بود پاندمی کووید 19 را باور کند، هول و ولایی عجیب به جان دنیا انداخت. دیلی اکسپرس درست یک ماه پیش به نقل از ناسا نوشت: سیارکی به نام او آر 2 که سال 1998 کشف شده است، اردیبهشت ماه به زمین نزدیک می گردد و در صورت برخورد می تواند حیات بشر را تهدید کند.
نکته نگران نماینده ای که درباره این سیارک عنوان شده قطر 4کیلومتری آن بود، از این عدد می توان نتیجه گرفت که سیارک نسبت به سایر همتایانش عظیم تر است. سرعت چند هزار مایل بر ساعتی این سیارک نیز خبرنگاران دیلی اکسپرس را به این نتیجه رسانده بود که در صورت برخورد با فاجعه ای عظیم روبرو خواهیم شد.
هرچند این سایت خبر خود را به نقل از ناسا منتشر نموده بود، اما در هیچ یک از شبکه های اجتماعی متعلق به این سازمان خبری از او آر 2 منتشر نشده بود. آخرین خبر سایت ناسا از این جرم به سال 1998 یعنی هنگامه کشف سیارک بازمی گشت.
شیطنت بعضی رسانه ها
چند روز بعد از پاندمی این شایعه، اما یکی از کارگروه های ناسا که به نئو (NEO) شهره است و وظیفه آن سنجش اجرام نزدیک به زمین است، در توییتر نوشت که او آر 2 قرار نیست برای زمین تهدیدآمیز باشد، زیرا نزدیک ترین فاصله او با سیاره ما حدود 16برابر فاصله زمین با ماه است.
بعد از انتشار این خبر رفته رفته واکسن آگاهی درباره این جرم به اذهان عمومی در سراسر دنیا تزریق شد. صداوسیمای ایران، اما چند روزی از این ماجرا عقب بود، زیرا مهران مدیری در برنامه دورهمی درست چند روز بعد از فروکش کردن شایعه برخورد سیارک به خود آمد و با برگزاری یک استندآپ کمدی اطلاع داد که اردیبهشت انتها کار دنیا است. فضای مجازی و شبکه های اجتماعی این بار خبر سوخته شهاب سنگ یا سیارک را به نقل از مهران مدیری داغ کردند.
پیش از شعله ورشدن خبر برخورد او آر2، بهمن ماه خبر برخورد سیارکی دیگر در رسانه های آمریکا همه گیر شده بود. درباره آن حتی این طور نقل شده که بسیاری از مردم برای نابودی لحظه شماری می کردند و حتی تا دقیقه 90 باور نداشتند که برخوردی در کار نیست.
این روز ها هم خبر هایی از این دست، کم نیستند، انتشار خبر برخورد دنباله داری به زمین با ابعاد سیاره مشتری، برخورد سیارکی که تنها یک چاله در زمین ایجاد می نماید و ... در همین یکی دو هفته گذشته تنها نمونه های اندکی هستند بر گواه این ادعای همیشگی بودن خبر نابودی زمین.
راه تشخیص راست از دروغ چیست؟
اما در میانه شیوع خبر های اینچنینی درحالی که همه می دانیم آسمان و متعلقاتش ناشناخته است، راه آگاهی چیست؟ نئو فهرستی دارد از تمام اجرامی که در فاصله نزدیک به زمین قرار دارند و می توانند بالقوه یا بالفعل برایش تهدید ایجاد نمایند. این فهرست که اتفاقا در دسترس عموم است، با معین کردن ابعاد و جرم و سرعت اجرام نزدیک به زمین می گوید که باید نگران باشیم یا تنها به شایعاتی از این دست بخندیم
منبع: فرادید