برترین حلوا ارده ایران متعلق به کجاست؟

به گزارش وبلاگ 8 شارژ، کمتر کسی است که از مرکز جغرافیایی ایران گذر نموده باشد و از سوغات شیرین یزدی نچشیده باشد.

برترین حلوا ارده ایران متعلق به کجاست؟

هر چند قطاب، لوز و پشمک از شیرینی جات معروف یزد هستند اما در کنار آنها، حلوار ارده نیز از سوغات اختصاصی یکی از شهرستان های استان یعنی اردکان است؛ شهرستانی که دروازه شمالی این استان کویری به شمار می آید. صنعت فراوری محصولات کنجدی از پیشینه دیرینه ای در شهرستان اردکان برخوردار است و بعضی کارشناسان از آن به عنوان قطب فراوری محصولات کنجدی کشور یاد می نمایند. ارده، روغن ارده و روغن کنجد، حلوا ارده و انواع شیرینی های کنجدی از جمله مشتقات با ارزش غذایی بالای دانه های گیاهی کنجد هستند که در بیش از 160 واحد صنعتی و سنتی شهرستان اردکان فراوری می شوند. عامل توسعه خوشه صنعتی برتر کشور با اشاره به مرغوبیت خاص و بی نظیر محصولات کنجدی شهرستان اردکان، از کوشش برای ایجاد زمینه های صادرات و برندسازی این سوغاتی سنتی اردکان از جمله ایجاد مجتمع بزرگ کارگاهی خوشه محصولات کنجدی در این شهرستان اطلاع داد. نادر پیری اردکانی موسس موزه فرهنگ اردکان و از پژوهشگران استان یزد، در مورد پیشینه تاریخی محصول حلوا ارده در شهرستان اردکان، گفت:

براساس اسناد تاریخی، پس از آن که حلوا ارده به وسیله شیخ بهایی برای سربازان جنگجو فراوری شد، دقیقاً تعیین نیست که چه کسانی این صنعت را به اردکان منتقل کردند، اما آنچه که در آن شک و تردیدی نیست، این که پیشینه دیرینه ای در این شهرستان دارد و حداقل به قبل از دوران قاجاریه باز می گردد. در مجموع اسنادی که در موزه فرهنگ اردکان نگهداری می گردد، اسناد بی شماری مرتبط با خرید کنجد، حلوا ارده و ارده در تاریخ اردکان ثبت شده است و نشان از رونق صنعت حلوا ارده اردکان در طول دوران گذشته دارد.وی از وجود چندین بازار قدیمی به عنوان عاملی بر تقویت بخشیدن صنعت حلوا ارده در اردکان یاد کرد و گفت:صنعت کاران حلوا ارده در کارگاه های خود معروف به عصاری در بازارهای قدیم اردکان فعالیت می نمایند و هنوز تعدادی از آنها نیز در این بازار در حال فعالیت هستند و به فراوری ارده و حلوا ارده می پردازند.

مهارت فرق داردادکاران اردکانی در فراوری حلوا ارده

این نویسنده و محقق اردکانی با این شرح که در گذشته، کارگاه های عصاری موجود فقط در فصل زمستان فعال بوده اند، اظهار کرد:مهارتی که امروزه در ساخت حلوا ارده در نزد استادکاران اردکانی وجود دارد، سبکی فرق دارد و در هیچ کجای ایران چنین فنی با این سبک وجود ندارد و مطمئنا همین عامل یکی از دلایل خوشمزگی و مرغوبیت حلوا ارده اردکانی محسوب می گردد.وی با اشاره به اینکه خانواده هایی در اردکان هستند که به صورت موروثی و در چند نسل، این صنعت را در اختیار دارند، وجود بعضی از عناوین خانوادگی در بین شهروندان اردکانی همانند عصارزاده و حلوایی را جای مانده از آن دوران دانست و ادامه داد:براساس اسناد موجود، مردم اردکان خرید کنجد مصرفی خود را بیشتر از استان های شیراز و اصفهان انجام می دادند و فقط مقداری محدودی از آن در داخل اردکان کشت می شده است.به گفته وی، پس از دهه 40 که ارتباطات و حمل و نقل در ایران رونق می گیرد، محصولات کنجدی به ویژه حلوا ارده به سایر شهرها، صادر و در سطح کشور بیشتر شناخته می گردد و همین سبب می گردد تا کارگاه های متعددی در اردکان تاسیس گردد و به فراوری ارده، روغن ارده و حلوا ارده بپردازند.

تصاویر مراحل فراوری حلوا ارده

منبع: ایسنامنبع: کجارو
انتشار: 22 بهمن 1400 بروزرسانی: 22 بهمن 1400 گردآورنده: 8sharj.ir شناسه مطلب: 1340

به "برترین حلوا ارده ایران متعلق به کجاست؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برترین حلوا ارده ایران متعلق به کجاست؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید