شروع عملیات اجرایی پروژه دیجیتال کردن اسناد 90 ساله تخت جمشید
به گزارش وبلاگ 8 شارژ، ایسنا/ براساس سخنان سرپرست پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، شروع عملیات اجرایی پروژه دیجیتال کردن اسناد 90 ساله تخت جمشید صورت گرفت.
داستان چیست؟
حمید فدایی گفت: تاریخ معاصر تخت جمشید که با کاوشهای باستان شناسی آن شروع و با حفاظت هم جانبه از این اثر ادامه یافته برای بسیاری از مخاطبین تاریخ باستان، جذابیت ویژه ای دارد.
او ادامه داد: مکتوبات، مستندات و گزارش فعالیتهای معاصر تخت جمشید، مربوط به حدود 100 سال گذشته، بخشی از شناسنامه آن قلمداد می شود و قابل ارائه به متخصصین و محققین این میراث جهانی است.
سرپرست پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با اشاره به اینکه موضوع ساماندهی فیزیکی و اطلاعاتی اسناد موجود از سالها قبل در دستور کار این پایگاه بوده، افزود: این اسناد بالغ بر هزاران نسخه سند اعم از مکاتبات اداری، نقشه، عکس، اسلاید، گزارش، فیلم و حاصل حضور یک مرکز اداری دائمی در محوطه و انجام فعالیتهای متنوع باستان شناسی، ساماندهی و حفاظت و بازسازی در تخت جمشید بوده است.
فدایی اعلام کرد: اگرچه توجه به تخت جمشید را پس از ویرانی و فراموشی آن در مکتوبات مورخین، مستشرقین و سفرنامه نویسان متعددی از دوره های دور تاریخی تا به امروز می توان پیگیری کرد، اما عصر حاضر به دلیل حجم توجه به این میراث سترگ و تلاش برای کشف، بازشناسی، معرفی و حفاظت از آن در اوج خود بوده و تاثیر شگرف این میراث در زندگی و جامعه ایرانی، نکته ای است که می تواند در لابلای اسناد موجود آن به درستی به آیندگان منتقل شود.
او همچنین با تاکید بر اینکه پایگاه باید شرایط لازم در نشر و به اشتراک گذاشتن اسناد و داده های تاریخی را با هدف پیشبرد مطالعات پژوهشگران، فراهم کند، افزود: اکنون موضوع ساماندهی اطلاعاتی این اسناد از برنامه های مهم پایگاه محسوب شده و به مدد همکاران مجموعه اجرایی شده و به ویژه در یک سال گذشته پیشرفت قابل توجه ای داشته است.
باز پس گیری اسناد تخت جمشید از مرکز اسناد ملی
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید یادآور شد: تلاش ما بر این است در گامهای بعدی سایر اسنادی را که در سالهای گذشته به اشتباه از مجموعه خارج و در اختیار مراکزی همچون کتابخانه و مرکز اسناد ملی فارس قرار گرفته مجدد به مجموعه بازگردانیم.
مریم راهساز، کارشناس مسئول مرکز اسناد و آرشیو پایگاه میراث جهانی تخت جمشید بیان نمود: بروز رسانی و دیجیتال کردن اطلاعات و نقشه های موجود در مرکز آرشیو پایگاه میراث جهانی تخت جمشید که مربوط به زمان شروع کاوش های علمی در مجموعه میراث جهانی تخت جمشید از دهه 20 شمسی تا به امروز است؛ مدارکی مبنی بر ثبت این فعالیت ها به جای مانده که اکنون بعد از قریب 90 سال خود یک اثر تاریخی علمی محسوب می شود.
او گفت: این مدارک و اسناد گویای روشن کار و نحوه مداخلات علمی باستان شناسان در این مجموعه است و عمدتا دربرگیرنده نقشه ها، صورت های دستمزد و حقوق، مستند نگاری های مربوط به اشیای تاریخی، عکس ها و تصاویر حین کاوش و ... بوده که همگی در مرکز اسناد این مجموعه در 90 سال اخیر جمع آوری و نگهداری شده اند.
راهساز با تاکید بر ارزشمند بودن این اسناد تاریخی بیان نمود: با توجه به لزوم دسته بندی و ذخیره سازی اطلاعات این اسناد در بانک اطلاعاتی و استفاده های پژوهشی، موضوع دیجیتال کردن اسناد موجود از برنامه هایی بود که از سال ها قبل تا به امروز دنبال شده است.
کارشناس مرکز اسناد و آرشیو پایگاه میراث جهانی تخت جمشید اعلام کرد: ساماندهی فیزیکی و بهینه سازی شرایط حفاظت از مواد آرشیوی در مرکز اسناد از برنامه های اصلی این واحد محسوب شده و با دقت ویژه ای دنبال می شود و اسناد از شرایط حفاظتی مطلوبی برخوردار است.
منبع: همگردی